In een situatie waarin een hoorcollege niet op locatie kan plaatsvinden, is het opnemen van een college en de video ervan verspreiden onder studenten een van de manieren om onderwijs (deels) online door te laten gaan. Meer informatie over andere opties om onderwijs op afstand vorm te geven vind je op uva.nl/keeponteaching.

Om video in het onderwijs in te zetten, synchroon of a-synchroon, zijn er voor FGw-docenten, afhankelijk van je wensen, diverse mogelijkheden:

Ik wil zelf thuis een kennisclip opnemen

Wil je thuis een kennisclip opnemen, dan kun je dat doen met Kaltura. Kaltura is een videoplaftorm dat geïntegreerd is in Canvas en je in staat stelt om op eenvoudige wijze video-opnames te maken met PowerPoint, teksten, afbeeldingen of ander visueel materiaal en deze opnames te verrijken met links naar artikelen en relevante informatie of bijvoorbeeld vragen aan studenten om voorkennis te activeren of begrip te toetsen.

Meer informatie over Kaltura is te vinden op video.uva.nl.

Vragen over het werken met Kaltura? Je kunt dagelijks terecht in de Live Support (ma t/m vrij 09:00-16:00 uur).

 

Ik wil zelf op de UvA een kennisclip opnemen met betere apparatuur

Heb je thuis geen stille ruimte om opnames te maken of ben je niet tevreden over de kwaliteit van het geluid of het beeld? Dan kun je gebruikmaken van een vaste set van de UvA voor het maken van een kennisclip. Deze set bestaat uit een desktoprecorder met een goede camera op de juiste hoogte en een microfoon. Daarnaast is er een speciale lamp om de belichting te regelen.  Met de applicatie Mediasite Desktop Recorder kun je als docent zelf je kennisclip opnemen. Een medewerker van de servicedesk kan je helpen bij het opstarten van de hardware en ondersteunt bij ad-hoc problemen.

Meer informatie en reserveren van de opnameset bij de servicedesk van Facility Services: servicedesk-fs@uva.nl, 020-5251403

Ik wil een hoorcollege laten opnemen in een collegezaal

Je kunt het college opnemen in grote colegezalen. Deze zalen zijn uitgerust met opnameapparatuur. Wanneer je een college wilt opnemen op het daarvoor reeds geroosterde tijdstip in een zaal met opnameapparatuur, hoef je alleen de opname nog online aan te vragen.

Wanneer je op een ander tijdstip dan je college in het rooster gepland staat een college wilt opnemen of vindt je college plaats in een zaal zonder opnamefaciliteit, neem dan contact op met je OPC. Deze kan een zaal voor je reserveren. Vervolgens kun je dan zelf online een opname aanvragen.

Tijdens opname is de gebruikelijke ondersteuning beschikbaar via de AV-dienst.

Meer info over opnemen college in zaal

 

Ik wil een werkcollege in een collegezaal toegankelijk maken voor online studenten

In het komende semester jaar kan het voorkomen dat bij de colleges die wel in de collegezalen plaatsvinden niet alle studenten of docenten aanwezig kunnen zijn. Om toch iedereen bij het werkcollege te betrekken, kun je gebruik maken van een camera met ingebouwde luidspreker. Er zijn voor FGw-docenten twee soorten camera’s beschikbaar.

 

De MeetingOwl – voor een college waarin interactie tussen studenten belangrijk is

De Meeting Owl is een 360gradencamera met ingebouwde speaker die je kunt koppelen aan een laptop waarmee je inlogt in een Zoomsessie. De camera neemt alle aanwezigen in een collegeruimte in beeld. Wanneer deelnemers spreken, komen zij groter in beeld. Het aansluiten van de MeeingOwl is eenvouding. Doe de stekker in het stopcontact en het USB-snoer in de laptop, start de Zoomsessie en je hybride werkgroep kan beginnen.

Je kunt de MeetingOwl reserveren via de servicedesk van Facility Services: servicedesk-fs@uva.nl, 020-5251403

 

De Logitech BRIO – voor een college waarin de privacy van studenten van belang is

Voor het geven van een werkcollege waarbij maar een klein deel van de studenten aanwezig kan zijn en de overige studenten inloggen in Zoom is er de Logitech BRIO. Dit is een camera met een goede kwaliteit lens en microfoon die de docent duidelijk in beeld brengt tijdens het college. De aanwezige studenten zijn niet in beeld.

Je kunt de Logitech BRIO reserveren via de servicedesk van Facility Services: servicedesk-fs@uva.nl, 020-5251403

 

Ik wil een professionele video laten maken

Wil je een professionele video laten maken om meerdere jaren in je onderwijs in te zetten en heb je daar ook budget voor gevonden? Het AVC is het mediaproductie- en expertise centrum van de UvA op het gebied van beeld en geluid. Het AVC produceert, begeleidt projecten, biedt ondersteuning en geeft advies over de inzet van beeld en geluid. Zij kunnen je helpen bij het maken van een script, het opnemen en monteren van een video van jouw onderwijs.

Aan het laten opnemen van een college(reeks) door het AVC zijn kosten verbonden.

Meer informatie over de mogelijkheden: info-avc-icts@uva.nl, 020 525 2600.