Marleen Termeer en Kimberley van den Berg

Afdeling: ACASA

Opleidingen: Archeologie / Oudheidwetenschappen / Griekse & Latijnse Taal en Cultuur

Cursussen: Cultural History of the Ancient World I, II en III.

Mei 2019 – Augustus 2019

Werkvorm:  Flipping the Classroom                              Tool: Canvas Quizzes en Xerte (VU)

Voor de vakken Cultural History of the Ancient World I, II en III worden de studenten geacht de basisinformatie (datering, locatie, evt. maker) van een corpus aan afbeeldingen van archeologische en cultuurhistorische objecten, gebouwen, sites, plattegronden etc. te kennen. Voor een van de vakken was reeds een oefentoets in PowerPoint beschikbaar om kennisverwerving buiten de colleges extra te faciliteren. Deze oefentoets had als nadeel dat studenten de afbeeldingen altijd in dezelfde volgorde doorlopen en geen feedback kregen op hun niveau. Om dit te verbeteren is tijdens dit project gebruik gemaakt van:

• Flipping the Classroom door de studenten van de drie vakken buiten de colleges te laten oefenen met quizzen, bestaande uit diverse vraagsoorten. Dit werd geïntensiveerd door per hoofdstuk / deelgebied een vragenbank te ontwerpen, en de studenten als voorbereiding op het college de oefentoets voor dit specifieke deelgebied te laten doen, met behulp van het handboek. De studenten kunnen de toets meerdere keren maken, eventueel met verschillende deelgebieden gecombineerd. Tijdens de colleges wordt dieper op de stof in te gaan.

Met behulp van de vragenbank kunnen docenten gemakkelijk quizzen samenstellen op basis van verschillende onderdelen die nog oefening vergen. Dit biedt flexibiliteit voor de docenten. De quizzen bieden studenten mogelijkheden tot remediëring en de verschillende vraagsoorten zorgen ervoor dat de verwerking van de leerstof niet alleen gevarieerder, maar ook uitgebreider is dan de PowerPoint en ook meer met elkaar in verband is gebracht.

Foto’s: Marleen Termeer en Kimberley van den Berg

Foto achtergrond tegel: Joshua Rodriguez – www.unsplash.com

Interactieve digitale oefentoets archeologisch en cultuurhistorisch beeldmateriaal