Gaston Franssen

Afdeling: Neerlandistiek

Opleiding: BA Nederlandse Taal en Cultuur

Cursus: Literatuur en de wereld van vandaag

April 2019 – September 2019

Werkvorm:  Flipping the Classroom                              Tool: Canvas Quizzes

Binnen de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur is het eerstejaarsvak ‘Literatuur en de wereld van vandaag’ de module waarin studenten leren wat academische literatuurstudie is. De inhoud en de vorm van het vak waren echter aan vernieuwing toe. Recent onderzoek heeft geleid tot nieuwe inzichten in de theorie van vertellen en verhalen; daarnaast was er ook de wens om te differentiëren en om de klassiekers te actualiseren. Om deze redenen is bij dit project gebruik gemaakt van:

  • Flipping the Classroom. Studenten kunnen in de online leeromgeving zich de grondslagen van en kennis over recente ontwikkelingen in narratologie en literaire analyse eigen maken en individueel oefenen in het herkennen en duiden van literaire en narratologische technieken en hun effecten aan de hand van analyses van recente romans, poëzie, en andere literaire fenomenen. Tijdens het college wordt dieper ingegaan op de leerstof.
Resultaten

Tijdens het college bleef tijd over, waardoor uitdagendere stof aan bod kwam. De verantwoordelijkheid werd verschoven naar de student, om zich goed in de stof te verdiepen en daardoor de verdiepende stof tijdens het college te kunnen volgen. Door het gebruik van Flipping the Classroom wordt ook de status van de kennis duidelijker voor de studenten: wat online wordt aangeboden is basaal en belangrijk, maar niet iets waar het college over gaat.

Een belangrijk leerpunt is het ontwerpen met het oog op de leerlijn, in plaats van een cursus. Op die manier kunnen onderdelen ook overgenomen worden door toekomstige vakken. Kies daarbij tevens vorm die past bij de aard van de kennis of vaardigheden die je wilt overbrengen. Het hoeft niet altijd een video te zijn, in sommige gevallen is enkel audio zelfs beter. Het is tot slot ook belangrijk om ruim van tevoren te beginnen (minimaal een semester).

Meer informatie

Foto: Gaston Franssen (fotograaf: Eduard Lampe)

Foto achtergrond tegel: Canva.com

Zelf aan de slag?

Neem contact op met ICTO FGw via icto-fgw@uva.nl

Flipping the Classroom bij Literatuurtechniek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *